Nätlagring

Från Unix.se, den fria unixresursen.

Som herre över sin unix-maskin har man stora valmöjligheter i hur man vill lagra sina filer, men om man till privatpersonspriser vill låta någon annan ta ansvar för drift och filsystemsbackup kan det vara en svår djungel att navigera i.

Bredbandsbolaget

  • Eget properitärt protokoll. (Icke fungerande med unix)

Sedan April 2005 erbjuder B2 sina abbonenter en tjänst som de kallar netpocket. Trots att de tidigare i hög grad valt att basera alla sina tjänster på öppna standarder så har de i detta fall istället valt ett samarbete med något smått förvuxet källarföretag som slängt ihop en helt egensnickrad lösning, som dessutom är patentsökt.

Om man hoppas att tjänsten ändå håller lite kvalitét och vill teckna den så får man tänka om. B2 har nämligen inga som helst avsikter att utveckla klienter för andra plattformar. Enligt svar från kundtjänst så beror detta på att: "Denna tjänst är inget som alla våra kunder måste ha för att övriga tänster ska fungera."

Månadspriserna ligger på 49:- för 500 Mb, 59:- för 5 Gb samt 59:- för 10 Gb som också är den maximala storleken som går att köpa.

Storegate

  • WebDAV och ftp.

Ett relativt nytt företag på marknaden är storegate (http://www.storegate.se/). De erbjuder fillagring med access via såväl WebDAV som ftp. Filerna går dessutom att nå via ett webbläsargränssnitt, som numera fungerar med firefox.

Ett plus i att komma igång med dem är att de avgiftsfritt erbjuder 10 MB så att man kan testa ifall de lever upp till ens förväntningar. Det går att montera deras filsystem med davfs2 om man anger flaggan nolocks, men man kan fråga sig hur säkert ens data ligger hos en firma som valt att låta bli att implementera fillåsningar i sin WebDAV-serverprogramvara.

De har några olika prismodeller, där man antingen kan betala en engångssumma per lagringsmängd och sedan få en fast månadsavgift på 49:-, eller betala månadsavgifter på allt mellan 19:- för 50 MB och 59:- för 1 GB.


Strongspace

  • SFTP & webbinterface

Ett amerikanskt företag, bra priser, lägre än storegate. Webbgränssnitt fungerar i IE, FF, Safari, Opera. Nackdelen för svenskar är att bandbredden dit inte blir lika hög som för en svensktjänst, men ungefär 300kb bör man komma upp i.

4gb för 8 USD, ingen bindningstid, uppsägningstid etc.

http://www.strongspace.com

Personliga verktyg