UnixSE:IRC

Från Unix.se, den fria unixresursen.

Unix.se har en IRC-kanal, #unix.sefreenode (irc.freenode.net/irc.ipv6.freenode.net). Där kan du snacka unix, matlagning, Go och annat som du kan tänkas ha på hjärtat. Statistik och loggar finns tillgängliga:

Innan du frågar

Många hjälper gärna till med att svara på frågor, men tänk på följande innan du frågar:

Oftast hittar man lösningar på sina problem i dokumentationen till mjukvaran i fråga (om det nu är ett mjukvarufel), så kolla igenom dokumentation och hemsida först. Det är också en väldigt god idé att använda Google (http://www.google.com) flitigt (glöm inte att dessa finns: www.google.com/linux, www.google.com/bsd och www.google.com/mac). Att helt enkelt söka efter ett visst felmeddelande (samt kanske några relevanta nyckelord) ger ofta nyttiga resultat direkt.

När du frågar

Beskriv ditt problem klart och koncist när du väl frågar: vad problemet är, aktuell miljö (dator, operativsystem, mjukvara, versioner av dessa), felmeddelanden, hur du försökt lösa problemet, mjukvaruändringar på sistone, osv. Rekommenderad läsning är Eric S. Raymonds How To Ask Questions The Smart Way (http://www.catb.org/~esr/faqs/smart-questions.html). Vi är inte tankeläsare och de flesta har inga Jedi-skills - "Hej, mitt Linux funkar inte längre" är aningen svårt att svara på, så ödsla inte din och vår tid på det.

Personliga verktyg