Serious Sam

Från Unix.se, den fria unixresursen.

Serious Sam är den gemensamma titeln på två FPS-spel från de kroatiska spelutvecklarna Croteam (http://www.croteam.com).

Innehåll

Översikt

Serious Sam: the First Encounter är det första spelet. Det använder en av Croteam egenutvecklad motor kallad Serious Engine, och fokuserar på arkadliknande action med ett stort antal fiender samtidigt på skärmen. Miljöerna har ett egyptiskt tema med pyramider och ökenområden.

Serious Sam: the Second Encounter är uppföljaren till det första spelet, med fler vapen, monster och variation i miljöerna. Samma spelmotor som i föregångaren används dock.

Linuxklienter i betaversion, skrivna av Ryan "icculus" Gordon utan monetär ersättning, finns för nedladdning. Installationsskripten kräver att man har tillgång till original-CD:n för respektive spel (testat med de europeiska versionerna). Ryan skriver att det pga tidsbrist inte är troligt att det blir några ytterligare versioner.

Installation

För att installera en uppdaterad klient av the First Encounter måste man gå igenom följande steg:

  • Ladda hem ssam-tfe-lnx-beta1a.run från den här sidan (http://icculus.org/betas/ssam/). Montera spel-CD:n och kör följande kommando i konsolen för börja installationen (följ instruktionerna):
# sh ssam-tfe-lnx-beta1a.run 
  • Ladda hem ssamtfe-beta1b.sh.bin, ssamtfe-beta2.sh.bin och ssamtfe-beta3.sh.bin härifrån (http://icculus.org/updates/ssam/) och installera dem som ovan. Att uppdateringarna installeras i rätt ordning är viktigt!

Att installera the Second Encounter är lättare:

  • Ladda hem ssamtse-beta1.sh.bin från den här sidan (http://icculus.org/betas/ssam/). Montera spel-CD:n och kör följande kommando i konsolen för att börja installationen (följ instruktionerna):
# sh ssamtse-beta1.sh.bin

Buggar och problem

Betaversionerna har ett antal buggar - det mest uppenbara är att spelaren har en tendens att glida ned och fastna i golvet under spelets gång. Detta kan dock avhjälpas genom att man tar ned konsolen och ger kommandot

please fly 

och flyger uppåt. När allt återställts upprepar man kommandot i konsolen och kan fortsätta som normalt. Det är heller inte möjligt att slutföra det första spelet eftersom det finns en bugg som gör slutbossen odödlig. Genom konsolkommandot

/cht_bKillFinalBoss = 1;

kan problemet avhjälpas. Samma bugg är även orsaken till att introsekvensen i the Second Encounter låser sig.

Notera att nätverksspel mellan Linux- och Windowsklienter inte är möjligt. Har alla spelare samma plattform bör det dock fungera.

Externa länkar

Personliga verktyg