MIPS

Från Unix.se, den fria unixresursen.

MIPS står för Million instructions per second och är ett mått för processorhastighet.

MIPS är också Microprocessor without interlocked pipeline stages, en RISC-processorarkitektur skapad av MIPS Computer Systems Inc. MIPS-processorer används i bl.a. SGI-datorer, inbäddade system, Cisco-routers och spelkonsoler som Nintendo 64 och Sony PlayStation 2.

MIPS tillverkar inte själv några processorer, utan man får licensiera designen av dem. De säljer både MIPS32 och MIPS64, vilka precis som namnen antyder är 32-bitar och 64-bitar.

MIPS32 har 32st register, varav det första är ett specialregister som alltid är noll, och det man skriver dit försvinner. Detta kan vara praktiskt i vissa lägen. Alla instruktioner är 4 byte långa, och de måste ligga på adresser som går att dela jämt med 4. Vill man stoppa in ett värde längre än 2 byte i ett register måste man alltså använda 2 instruktioner. Som tur är så behöver man inte bry sig om det, eftersom assemblatorn automatiskt översätter det till 2 instruktioner om man försöker lägga in ett 4 bytes stort värde. En lite intressant sak att notera är att man kan köra processorn både som little endian och big endian. I SGI-datorer körs den i big endian, medan t.ex. en DECstation är little endian.

Länkar

Personliga verktyg