Portage

Från Unix.se, den fria unixresursen.

Portage är ett pakethanteringssystem som används i Gentoo och Vida Linux.

Innehåll

Design

Portage är huvudsakligen ett sk. kompilerande pakethanteringssystem som hanterar beroenden. Detta innebär att programmen inte installeras från en färdigkompilerad binärfil utan automatiskt kompileras vid installation. Portage hämtar automatiskt källkoden från Internet, konfigurerar, kompilerar och installerar programmet. Användaren har stort inflytande på hur det färdiga paketet kommer att se ut. Till exempel kan man välja om man vill använda X i sitt program eller inte. Det gör att samma installationsfiler kan användas både till en högpresterande skrivbordsmaskin som en produktionsserver.

Historia

Daniel Robbins, grundaren av distributionen Gentoo ville skapa ett pakethanteringssystem som gav extrema prestanda och kunde hantera och uppgradera paket i Gentoo. Efter att testat FreeBSD och blivit inspirerad av ports-systemet skapade han tillsammans med en del andra portage.

Program

Gränssnittet till portage kallas emerge.

Kataloger

  • /usr/portage/ - Den lokala kopian av portage-trädet, som innehåller alla ebuilds som används vid installationer.
  • /var/db/pkg/ - Alla installerade ebuilds samt information om vilka kompileringsinställningar och USE-flaggor som användes vid installationen. Uppbyggd som en delmängd av portage-trädet.
  • /etc/portage - Inställningar för maskering och keywords hamnar i denna mapp

Filer

  • /etc/make.conf - Den huvudsakliga inställningsfilen för portage
  • /usr/portage/profiles/use.desc - Lista och beskrivning av alla USE-flaggor.

Externa länkar

Webgränssnitt till portageträdet (http://www.gentoo-portage.com)

Personliga verktyg