Solaris

Från Unix.se, den fria unixresursen.

Solaris är ett SVR4-baserat Unix; SVR4 är i grunden utvecklat av Sun och AT&T tillsammans, och utvecklades senare av Sun till Solaris 2.x.

De flesta kommersiella Unix är SVR3 eller SVR4 baserade. Med Solaris 2.x ersatte Sun sitt gamla Unix, kallat SunOS 4.x (även Solaris 1.x), som var BSD-baserat. Den första versionen av Solaris som såldes till slutanvändare var 2.1 och kom 1992. Det fanns även under en kort tid en version av Solaris för PowerPC, men den slutades säljas kort därefter på grund av dålig efterfrågan.

Innehåll

Användningsområden

Solaris används i allt från arbetstationer och webbservrar till stora beräkningskluster. Med hjälp av tunna klienter, SunRay, är Solaris nu mer vanligt på skrivbordet hos företag, då de ej behöver köpa en fullfjädrad dator till varje anställd utan kan köpa billiga, tysta klienter som använder sig av datorkraften hos en större central server. Detta är också väldigt populärt på skolor, bibliotek och universitet. Solaris finns idag för Suns egen platform SPARC, x86 samt AMD:s nya 64-bitarsplatform AMD64.

Licens

Solaris säljs under en kommersiell licens men är fritt att använda för hobbyändamål och på datorer med en CPU; allt med fler CPU:er än så kräver en köpt licens av Sun. Dock finns det ingen mjukvaruspärr i Solaris som i vissa andra kommersiella Unix som gör att det inte går att köra på datorer med mer än en CPU utan licens.

Mjukvara

Solaris använder ett eget paketsystem, (pkgadd, pkginfo, pkgrm mfl) och förkompilerad mjukvara finns att ladda hem från http://www.sunfreeware.com/. Användare av Solaris på SPARC har den fördelen att det är det Unix som har mest mjukvara av alla, om man räknar både kommersiell och open source-programvara. Vad gäller programvara som fungerar under både BSD och Linux så funkar den nästan alltid under Solaris också, endast applikationer som till exempel använder sig av delar av Linux kärna går ej att få igång i Solaris.

Fördelar med Solaris

Solaris är jämfört med Linux och de fria BSD:arna ett väldigt moget operativsystem som skalar väldigt bra på allt från en CPU till hundratals, och även fungerar i kluster. Solaris tillsammans med hårdvara från Sun Microsystems eller något av de andra tillverkarna av SPARC-hårdvara (t.ex. Tatung, Fujitsu Siemens och Naturetech) är självklart att föredra, men det finns också tillgängligt för x86.

Installera Solaris

Installationen av Solaris är väldigt enkel, man bootar bara första skivan och följer instruktionerna på skärmen.

Hårdvarustöd

Solaris stödjer i stort sett all ny hårdvara för SPARC; vissa äldre modeller stöds inte i nyare Solaris, men de är oftast för gamla och har för lite minne för att kunna köra de nyare versionerna av Solaris på ett tillfredställande sätt. Vad gäller Solaris för i386 så har Sun en lista, en så kallad HCL (Hardware Compatibility Lists), över hårdvara som stöds av Solaris 2.5 fram till 10.

Support

Personliga verktyg