UnixSE:Hjälp

Från Unix.se, den fria unixresursen.

Innehåll

Unix.se

Inget att göra?

 • Oskrivna sidor - Kommer du inte på något att skriva om? Här är en lista på länkade men oskrivna sidor.
 • Korta sidor - Lista över sidor som inte har mycket text. Förbättra gärna!
 • Okategoriserade sidor - Sidor som ännu inte kategoriserats.
 • Olänkade sidor - Sidor som inte länkas från andra sidor.
 • Public domain - Andra public domain-resurser som du fritt kan plocka material från och t.ex. översätta.

Vad är detta? Vad är en wiki för något?

En wiki är en site där vem som helst enkelt kan redigera och skapa nya sidor. När du letar runt så kommer du se ord som är i röd färg. Det betyder helt enkelt att det länkade ordet ännu inte har någon egen sida. Klickar du på ordet tas du direkt till redigeringssidan där du kan skriva något passande för det aktuella ordet och vips så har vi fått ett tillskott på Unix.se! Stöter du på en sida som har lite tomt om information, eller kan förbättras på något vis, är det bara att klicka på dess redigeringslänk. Läs mer om wiki här.

Målet med Unix.se är att dokumentera allt som har med Unix och relaterade ämnen att göra:

 • Teknik - Information om, och guider till, olika unixvarianter såsom Linux/*BSD, program, tekniker, osv.
 • Historia
 • Kultur

Hur gör jag?

Det finns olika sätt att skriva på en wiki. Ofta ser du att ett ord är i röd färg. Detta betyder att ordet är länkat men att det ännu inte finns någon sida för det. Fyll gärna i luckan - klicka på ordet, skriv och spara.

Vill du skriva om något helt nytt, som inte är länkat, är det bara att skriva in sidnamnet i din browsers adressfält, http://unix.se/Sidnamn. Alternativt kan du lägga till en länk till den tilltänkta sidan i sandlådan, spara och sen klicka på den.

För att piffa upp utseendet på en sida - t.ex. ha olika sorters rubriker, textstorlek, färg, tabeller, typsnitt, osv. - används ett enkelt språk (avsett att vara enklare än HTML) som du kan läsa mer om här. Om du känner dig osäker på hur det fungerar kan du testa dig fram i sandlådan. Läs också Riktlinjer.

Vad ska jag skriva om då?

Vad som helst som är dator- eller unixrelaterat. Se t.ex. kategorier för att se vad folk skrivit om hittills. Försök att skriva så objektivt/neutralt som möjligt - personliga åsikter och diskussion om texten är vad respektive sidas diskussionsida är till för.

Konto

Det är möjligt att registrera ett konto på Unix.se. Ett konto ger bl.a. följande fördelar:

 • nick eller namn istället för en host på sidor du lagt till eller redigerat.
 • Möjlighet att ändra en stor mängd visningsinställningar, samt använda en egen css-fil, för att verkligen få allt exakt som du vill. För att göra det, gå till din användarsidas undersida unixse.css (om det är standardstilen UnixSE du använder) - http://unix.se/Användare:dittanvändarnamn/unixse.css - och ändra på. Läs mer om det här (http://meta.wikimedia.org/wiki/Help:User_style).
 • Personlig sida med tillhörande diskussionssida, där andra användare kan skriva meddelanden till dig (du får meddelande när sådant sker).
 • Möjlighet att övervaka sidor, dvs. att bli meddelad om en viss sida blir ändrad.
 • Du, och andra, kan enkelt kolla upp alla ändringar/bidrag du gjort.

Har du cookies aktiverade behöver du bara logga in en gång så sparas informationen i en cookie. Notera att ett konto inte är ett krav för att få skriva här.

Personliga verktyg