Spel

Från Unix.se, den fria unixresursen.

(Omdirigerad från Datorspel)

Under senare år har Unix-varianterx86-processorer, främst Linux, blivit spelplattformar att räkna med. Tack vare standarder som OpenGL och OpenAL, bibliotek som SDL och välgjorda drivrutiner från NVidia (http://www.nvidia.com) och ATI (http://www.ati.com), finns många kommersiella och fria spel tillgängliga. De flesta som beskrivs här är gjorda för Linux, men med binärkompatibilitet och rätt drivrutiner fungerar vissa även till FreeBSD.

Innehåll

Kommersiella spel

En av pionjärerna vad det gäller kommersiella spel för Linux var Loki Games. Deras affärsidé var att porta populära spel från Windows till Linux. Innan de gick i konkurs år 2001 hann de producera ett relativt stort antal titlar, bland andra Heretic 2, Myth 2, Descent 3 och Rune. En anställd på företaget skapade multiplattformbiblioteket SDL, Simple Directmedia Layer, som abstraherar lågnivådetaljer om hårdvaran och operativsystemet för programmerare och därmed tillåter snabbare spelutveckling. SDL och andra spelutvecklingsrelaterade bibliotek och program släppte Loki som öppen källkod. Efter konkursen sker vidare utveckling av dessa på en webbplats (http://www.icculus.org) driven av en före detta Loki-anställd, Ryan "icculus" Gordon.

Trots Lokis konkurs och lönsamhetsproblemen som drabbat andra utvecklare som Hyperion Entertainment, fortsätter det att komma nya titlar för Linux. Under åren har flera kända spelutvecklare som id Software och Epic Games (http://www.epicgames.com) tillkännagivit att de tänker släppa Linuxklienter för sina framtida spel, vilket resulterat i multiplattformutgivningar av Unreal Tournament 2003, Unreal Tournament 2004 och DOOM III. Oftast släpps Linuxklienter som separata binärfiler, vilket medför att användaren blir tvungen att extrahera datafiler som texturer och ljud från CD:n för originalspelet. Detta har varit fallet för exempelvis Quake III Arena.

På Lokis webbplats finns en lista (http://www.lokigames.com/products/) på deras spel, och en allmän lista på kommersiella Linuxtitlar finns här (http://icculus.org/lgfaq/gamelist.php?license=commercial).

Dedikerade spelservrar

Bland multiplayerspel så är det också vanligt att det finns gratis servermjuvara för att användas som dedikerade serverar men att klientmjukvara saknas för Unix-varianter. Exempel på sådana fall är Half-Life, Battlefield 1942 och Battlefield Vietnam.

Gratisspel

Till skillnad från de renodlat kommersiella spelen finns gratisspel tillgängliga utan kostnad, men källkod och spelmedia är fortfarande proprietär.

Ett spel som på senare tid har blivit rätt populärt bland FPS-spelare är Enemy Territory (http://www.enemy-territory.com/), en gratis multiplayerversion av Return to Castle Wolfenstein. Ytterligare ett spel i samma genre med tillgänglig Linuxklient är America's Army (http://www.americasarmy.com), utvecklat på initiativ från den amerikanska militären.

Kommersiella spel med öppen källkod

Vissa spelutvecklare har av olika anledningar och under olika licenser gjort hela källkoden för sina spel tillgänglig några år efter den ursprungliga kommersiella utgivningen. Linuxprogrammerare har då kunnat porta spelet till Linux, rätta till buggar och lägga till förbättringar i grafik och struktur. Speciellt id Softwares släpp av källkoden till Doom, Quake och Quake 2 har resulterat i många olika projekt som försöker förbättra och porta det ursprungliga spelet. Några exempel är Doomsday Engine (http://www.doomsdayhq.com) (Doom) och Tenebrae (http://tenebrae.sf.net) (Quake). För att kunna spela dessa och liknande projekt krävs dock i de flesta fall att man har datafilerna för det ursprungliga spelet.

En webbplats som försöker lista alla spel som på detta vis släppts fria är Liberated Games (http://www.liberatedgames.org).

Fria spel

Genom åren har entusiastiska programmerare startat många spelprojekt för Linux och andra Unix-kloner som är helt fria, både vad avser källkod och vad avser innehåll (grafik, ljud, musik, etc). Ett av de allra äldsta är Nethack, ett rollspel som ursprungligen spelades i textbaserat terminalfönster.

Det är även vanligt med reimplementeringar av speciellt populära spelidéer. Utvecklarna hoppas då kunna erbjuda ett fritt alternativ då originalspelen blivit föråldrade eller saknar features som idag är standard, såsom nätverksmöjligheter och 3D-grafik. Ett exempel är strategispelet FreeCiv (http://www.freeciv.org).

Simulatorer av olika slag tycks också lämpa sig väl för en öppen utvecklingsform, där användare själva kan bidra med innehåll och kodförbättringar. I denna kategori finns bland annat TORCS (http://torcs.org) (racing) och FlightGear (http://www.flightgear.org) (flyg).

Spelmotorer

I äventyrsspelsgenren finns många klassiker, som Leisure Suit Larry-serien från Sierra och Monkey Island-serien från Lucasarts. Det är nu möjligt att återuppleva många sådana spel på nyare maskiner och operativsystem med hjälp av öppna reimplementationer av de bakomliggande spelmotorerna. Spel som använder den populära spelmotorn SCUMM från Lucasarts stöds relativt väl av projektet SCUMMVM (http://www.scummvm.org). För spel från Sierra finns Sarien (http://sarien.sf.net) och FreeSCI (http://freesci.linuxgames.com).

Emulatorer

Med hjälp av emulatorer för gamla konsoler som Nintendos NES och SNES, Segas Mega Drive (även känd som Genesis) och för datorer som Commodore och Amiga går det att spela ett stort antal gamla klassiska spel i Linux. Med DOS-emulatorn DosBox (http://dosbox.sf.net) kan man också spela en hel del gamla PC-spel.

Externa länkar

Personliga verktyg