December 2004

Från Unix.se, den fria unixresursen.

Innehåll

22 december

Smygattack FÖR mjukvarupatent tillfälligt avvärjd

Igår avvärjdes smygattacken för att försöka få igenom "On the Patentability of Computer-Implemented Inventions" som en A-punkt. Avgörande slog Polen som utryckte klara betänkligheter angående patenten. Det gick så långt att Wlodzimierz Marcinski (Polens vice minister i Vetenskap och IT) fick åka till Bryssel för att uttrycka Polens åsikter. Detta efter starka påtryckningar från Holland.

http://kwiki.ffii.org/Cons041221En

20 december

Smygattack FÖR mjukvarupatent i ministerrådet på tisdag

På tisdagens och onsdagens (21 och 22 dec) jordbruk- och fiskemöte (http://www.eu-upplysningen.se/templates/EUU/CalendarArticleTemplate____2811.aspx) i ministerrådet har anhängarna till mjukvarupatent smugit in "On the Patentability of Computer-Implemented Inventions" som en "A-item" på agendan. En "A-item" är något som man inte debatterar utan bara klubbar igenom, om ingen har några invändningar. Du kan läsa mer på FFII:s hemsida (http://demo.ffii.org/letter.html) och hjälp till att upplysa våra folkvalda ministrar (http://www.riksdagen.se) innan det är för sent.

19 december

GIMP 2.2

GIMP 2.2 har släppts.

18 december

Allvarliga säkerhetshål i Samba <= 3.0.9

Ett allvarligt säkerhetshål har uppdagats i Samba. Det rör sig om en s.k. "remote code execution" av en särdeles otrevlig sort.

  • Announcement (http://www.samba.org/samba/security/CAN-2004-1154.html)
  • Patch (http://www.samba.org/samba/ftp/patches/security/)

17 december

Allvarliga säkerhetshål i PHP 4 & PHP 5

Allvarliga säkerhetshål i PHP har uppdagats och version 4.3.10 och 5.0.3 har således släppts. Alla PHP-användare bör uppgradera omedelbart.

9 december

NetBSD 2.0

NetBSD 2.0 har äntligen släppts. Nyheter inkluderar stora förbättringar i filsystemet och minneshanteringsprestandan, liksom förbättrad säkerhet och stöd för ännu fler plattformar.

2.0 innehåller dessutom en ny trådimplementation och har SMP-stöd för i386, Sparc och PowerPC.

  • Announcement (http://mail-index.netbsd.org/netbsd-announce/2004/12/09/0000.html)
  • Mirrors (http://www.netbsd.org/mirrors/)

KDE 3.3.2

KDE har precis släppts i version 3.3.2, en underhållningsrelease som inkluderar förändringar gentemot 3.3.1 i form av en hel del buggfixar, framför allt i khtml (om jag förstår saken rätt handlar det främst om Apples fix:ar från Safari, kan någon bekräfta detta?).

  • Announcement (http://www.kde.org/announcements/announce-3.3.2.php)
  • Changelog (http://www.kde.org/announcements/changelogs/changelog3_3_1to3_3_2.php)
  • Ladda ner (http://download.kde.org/download.php?url=stable/3.3.2/)

6 december

Linuxkluster med Ruby

LinuxJournal (http://www.linuxjournal.com/) har en intressant artikel om hur man kan sätta upp ett Linuxkluster med Ruby och NFS. Istället för att använda en befintlig teknik som openMosix valde artikelförfattaren att "återuppfinna hjulet" och skriva en egen lösning i programspråket Ruby. Anledningen till detta var att han tycket att de befintliga lösningarna var onödigt krångliga.

  • Artikeln (http://www.linuxjournal.com/article/7922)
  • Ruby Queue (http://raa.ruby-lang.org/project/rq/) - den färdiga lösningens projektsida.
  • openMosix (http://openmosix.sourceforge.net/)

1 december

Python 2.4 släppt

Python 2.4 har släppts. Nyheter inkluderar, förutom diverse buggfixar och optimeringar, s.k. generator expressions (minnessnåla list comprehensions ungefär), nya string-metoder samt reversed() - en inbyggd funktion som tar emot en sekvens och returnerar en iterator som itererar över sekvensen baklänges. Nytt är även att det går att dekorera funktioner och metoder med attribut eller för att mer genomgripande modifiera deras beteende.

Nyhetsarkiv

Personliga verktyg