Irix

Från Unix.se, den fria unixresursen.

IRIX 6.x är ett 64bit-UNIX som introducerades 1994. Senaste versionen, IRIX 6.5, är UNIX 95-certifierad och stödjer de flesta större standarder såsom POSIX och UNIX SVR4.

Användningsområden

Förstora

IRIX är historiskt sett ett operativsystem som förknippas med snabba 3D-maskiner med namn som Iris Indigo, Indigo 2 och Octane. SGI säljer fortfarande arbetsstationer med imponerande 3D-prestanda, men företaget har numera inriktat sig på kluster och stora beräkningar med hjälp av sin Origin 3000 som kan ha upp till 512 MIPS-CPUer. Detta har de gjort därför att den CPU de använder i sina maskiner (MIPS) är en väldigt energisnål och välpresterande processor. Ett exempel på detta är att en 600 MHz R14000A ger ifrån sig 17 watt, jämfört med Itanium som ger ifrån sig 110 watt eller mer. Detta medför att man med hjälp av MIPS och IRIX kan packa väldigt många CPU:er på en liten yta.

Licens

IRIX är ett kommersiellt/proprietärt UNIX och kostar därför en hel del, men vad gäller hobbyister är det så att den IRIX-version som såldes med en dator är den man lagligt får köra på den, så om den Indy man köpt begagnad såldes med IRIX 5.3 så är det denna version man får köra på. Det finns dock inget som hindrar en att köra den nyaste versionen av IRIX om man köper en licens av SGI.

Mjukvara

IRIX som är ett väldigt grafiskt orienterat UNIX har väldigt många bra program med som standard och har ett eget lättanvänt fönstersystem som kallas Indigo Magic, som bygger på Motif. Det paketsystem som IRIX använder sig av är så kallade tardistar, vilka man kan installera med hjälp av till exempel Software Manager. Ett bra ställe att hitta förkompilerad mjukvara till IRIX är på http://freeware.sgi.com. Det är inga större problem att kompilera själv under IRIX men det kräver att man installerar gcc från just nämnda site och har installerat headers, bibliotek, assemblers och länkare från skivorna Development Foundation och Development Libraries.

Lex (http://imdb.com/title/tt0107290/quotes): It's a UNIX system! I know this!
Förstora
Lex (http://imdb.com/title/tt0107290/quotes): It's a UNIX system! I know this!

Fördelar med IRIX

IRIX är ett bra UNIX för skrivbordet på grund av sin användarvänliga miljö och i stora kluster på grund av sin skalbarhet. Det finns även en hel del roliga program till IRIX såsom Photoshop 3, Blender och annat som man vill ha på sin maskin om man använder den till grafik.

Hårdvarustöd

Vad gäller hårdvara så är det självklart maskiner från SGI som IRIX stödjer, det finns även andra märken av datorer som kan köra IRIX men dessa är uteslutande maskiner tillverkade av SGI och sålda under andra namn såsom CDC och Siemens Nixdorf. Det man bör tänka på är att många äldre SGI:er, t.ex. Personal Iris, kan köra upp till IRIX 5.3 men fungerar bäst med IRIX 4.0.5 då det oftast är ont om minne. Även Iris Indigo kan bara köra upp till IRIX 5.3 (gäller endast R3000-varianten, R4K Indigo klarar av alla versioner av Irix till 6.5.22) och vissa Onyxer kan bara köra upp till IRIX 6.2. De maskiner som oftast går att få tag på begagnade är Indy, Indigo 2, O2 eller Octane och alla dessa kan köra senaste IRIX, 6.5.

Support

Personliga verktyg