Ultrix

Från Unix.se, den fria unixresursen.

Ultrix var DECs Unix som utvecklades i början av 1980-talet. Till en början fanns det bara till PDP-11 men portades senare till VAX. Ännu senare kom det även till DECs RISC-baserade arbetsstationer, DECstation.

Det stödde många av DECs standarder från andra operativsystem, tex DECnet, och många kommersiella programvaror, till exempel Autocad, fanns i versioner avsedda för Ultrix (dvs. "native").

Samtidigt är det mycket litet och snabbt, och bootar till grafisk inloggning på en 40mhz DECstation nästan lika snabbt som en 2ghz PC med en modern Linux-distribution.

Det slutade utvecklas 1995 och den sista versionen som släpptes var 4.5, som finns till såväl VAX som DECstation. Digital ersatte Ultrix med OSF/1 när de nya Alpha-baserade arbetsstationerna kom.

Genom att betala (mycket?) pengar och skriva under stränga licensavtal kunde man få källkoden till Ultrix. Detta har medfört att källkoden till Ultrix 4.2 har läckt ut på Internet, vilket nog många kan tycka är bra i historiebevarande syfte. Har man tänkt sig att utveckla öppen källkod ska man dock inte ens titta på koden på grund av alla svåra rättsliga problem som kan uppstå.

Externa länkar

Personliga verktyg