Val av operativ

Från Unix.se, den fria unixresursen.

Innehåll

Vilken Linuxdistribution skall jag använda?

Linux är en operativsystemkärna, men med endast Linux eller Linuxkärnan kan du inte göra så mycket; du behöver en distribution för att operativsystemet enkelt förklarat skall bli komplett, gå att använda. Linuxkärnan kommunicerar med hårdvara och sköter saker som start av systemet. Det finns idag en stor mängd distributioner till Linux. Några av de största är: Ubuntu, SuSE, Debian, Mandrake, Gentoo, Slackware, Fedora och Red Hat.

Om du vill ha något så enkelt som möjligt, rekommenderas oftast Ubuntu.

Du kan ta distributionstestet på http://www.zegeniestudios.net/ldc/index.php?lang=en för att se vilken distribution som passar dig bäst.

För en mer komplett lista se: http://www.linux.org/dist/index.html

Vissa blandar även ihop BSD med Linux, men BSD är ett annat operativsystem. BSD i sig kommer inte att behandlas här; däremot kommer så kallade förgreningar till BSD att diskuteras. Förgreningarna till BSD är FreeBSD, NetBSD, OpenBSD och DragonFly BSD. BSD och Linux kommer i fortsättningen att behandlas som två träd.

Jag är en nybörjare och vill använda en Linuxdistribution som är enkel och lätt att komma igång med. Vilken bör jag välja?

Ubuntu

Ubuntu kan passa dig om du verkligen vill ha något riktigt enkelt. Det är mycket enkelt att börja använda. Deras motto är "Det skall bara fungera". Ubuntu har ett mycket enkelt installationssystem. Mycket enkel installation av programvara (APT). Ubuntu är tämligen nytt och lite av en uppstickare. En uppstickare som ser ut att ha en väldigt ljus framtid.

Ubuntu är baserat på det mycket stabila Debian. Enkelhet kombinerat med stabilitet ifrån Debian alltså. Dess fördelar mot Debian är att det släpps oftare, alltså är sakerna som följer med nyare än de som följer Debian. Nackdelen blir då säkerheten som dock inte är så högprioriterad för Ubuntus målgrupp; arbetsstationer.

Fedora

Fedora Linux kan passa dig; Fedora har ett enkelt installationssystem och är enkelt att börja använda. Enkel installation av programvara (YUM).

SuSE

Även SUSE LINUX är mycket enkelt att installera och börja använda. Konfiguration sker genom Yast och även funktioner såsom Samba och Apache kan konfigureras där.

Mandrake

Något lite svårare än de andra tre alternativen kan Mandrake Linux tyckas vara. Enkel installation av ny programvara (RPM/en variant av apt-get).

Jag vill sätta igång en Internetserver vilket alternativt operativsystem skall jag använda?

Då alla Linuxdistributioner/BSD kan installera en server är detta svårt att svara på, dock ger jag ett par exempel här.

FreeBSD

FreeBSD har, enligt många, det bästa installationssystemet för ny programvara. All installation/uppdatering av program sköts via Ports. FreeBSD är även väldigt kvicka på att uppdatera Ports, nackdelen är dock att paketen som släpps in kanske inte är lika hårt testade säkerhetsmässigt som för OpenBSD. Operativsystemet är enkelt att lära sig, men har en textbaserad installation vilket dock inte bör avskräcka någon. Installationen är mycket enkel!

OpenBSD

En förenklad förklaringen är att OpenBSD är som FreeBSD men enligt vissa säkrare. Nackdelen som då följer är att allt som skall in i systemet testas en längre tid än vad det görs för FreeBSD.

Debian

Debian är enligt många den bästa plattformen för Linuxbaserade Internetservrar. Mycket pga. dess fina pakethanteringssystem/installationssystem för programvara, nämligen APT.

Fedora

Om du inte vet så mycket om Linux eller BSD och enkelt vill kunna installera en Internetserver med exempelvis Apache så är nog antagligen inte Fedora ett dumt val. Du guidas igenom en grafisk installation av det mesta, väldigt enkelt alltså. En potentiell nackdel är att man inte på samma sätt uppmuntras att konfigurera systemet i detalj.

Slackware

Kan man sedan tidigare Unix så är Slackware ett bra alternativ, de är så lika att det blir enkelt för en UNIX-expert att sätta upp servern.

SuSE

Även detta bör nämnas här om du utan större problem vill slå igång en Internetserver. I likhet med Fedora tvingas du inte att lära dig alla detaljer.

Jag vill ha lite utmaning; Ubuntu var tråkigt, vad skall jag ge mig på?

Gentoo

Gentoo är en hyfsat avancerad distribution som tillåter dig konfigurera det mesta. Kanske inget för den absoluta nybörjaren, om du inte är beredd att läsa en hel del. Största fördelen med Gentoo är väl att den har ett relativt stort pakethanteringssytem, vilket automatiserar konfiguration, kompilering och installation.

Slackware

Slackware har som mål att vara så lik Unix som möjligt. Möjligen lite svårt för för de flesta nybörjare, men för den som vill testa en av de äldsta Linuxdistributionerna så är valet enkelt. Kräver klart mer manuellt pillande och läsande än t.ex. SuSE och Ubuntu.

Linux from scratch

Om du verkligen vill ge dig in på konfigurerande och knådande med Linux är detta något för dig. Följande citat säger det mesta: Ursprungligen inskrivet av Linuxfromscratch.org Linux From Scratch (LFS) is a project that provides you with the steps necessary to build your own custom Linux system.

CRUX

CRUX är en Linuxdistribution som har som mål att hålla saker och ting enkelt. Med enkelheten försvinner dock i vissa avseenden användarvänligheten. För en avancerad Linuxanvändare kan dock distributionen passa.

FreeBSD/OpenBSD/NetBSD

Inte lika mycket click'n play som Ubuntu o.d. distributioner. FreeBSD har väl den största användarbasen av de tre, och därmed flest antal paket att tillgå. OpenBSD anses i vissa kretsar som ett säkrare alternativ; ivfsh. är paketutbudet sämre, och ofta inte lika uppdaterat. NetBSD är vida känt för att kunna köras på de mest obskyra hårdvaruplattformar. Av dessa tre alternativ så är enligt de flesta FreeBSD det enklaste.

Jag vill använda något enkelt operativsystem på min jättegamla dator?

De flesta Linuxdistributioner och BSD-operativsystem kan optimeras för att ta väldigt lite plats, minne och processorkraft. Dock finns det ett par som utmärker sig.

En lista (http://www.linux.org/dist/list.html) över de Linuxdistributioner som tar väldigt lite plats (välj ”Minimalist” i ”Category”-listan).

Jag vill använda min gamla dator som router/brandvägg?

FreeSCO

FreeSCO är främst utvecklat för att vara ett alternativ till de routingprodukter som företag som Cisco erbjuder. FreeSCO är Linuxbaserat och får plats på en diskett. Bla. pga. utrymmesskäl är installationen textbaserad, och konfigurationssytemet via webben är något mera begränsat än för m0n0wall.

m0n0wall

M0n0wall erbjuder många funktioner för routing, har en brandvägg och kan enkelt konfigureras via webben. Baseras på FreeBSD. Nackdelen med m0n0wall är du inte kan ändra några inställningar förutom de som erbjuds i webbgränssnittet.

SmoothWall

SmoothWall är en mycket enkel brandvägg-/routerdistribution baserad på Linux. Tillsammans med sitt grafiska installationsgränssnitt gör den sig till ett lämpligt val för många nybörjare.

OpenBSD

OpenBSD är bra på mycket, bland annat säkerhet och routing, däremot kanske det pilligaste av de som hittills nämnts. Filtreringssystemet PF är vida erkänt och finns portat till flera andra operativsystem.

Novell Security Manager

NSM är en svit säkerhetsrelaterade program: brandvägg, VPN-server, antivirus-scanning, spam-kontroll, innehållsfiltrering vid surfning och intrångsdetektering.

Skall jag använda en Linuxdistribution eller någon BSD-variant?

Denna fråga kan skapa en evig diskussion, vilket den även gör. Det finns inget svar på denna fråga. Om något nytt och innovativt uppfinns i något träd så brukar träden härma varandra på något sätt.

Frågan handlar ofta om smak, så att rekommendera är att du testar det mesta innan du bestämmer dig.

Jag har skaffat en Unix-maskin, vad ska jag köra för operativsystem?

Det är alltid bäst att köra det operativsystem som datorn var tänkt för från början. Har du en Sparcstation så kör Solaris, har du en RS6000 så kör AIX, osv. Detta för att de är bra optimerade för datorn, och att det finns stöd för all tillgänglig hårdvara. Har man en lite äldre dator så kan det vara en god idé att välja någon lite äldre version som inte kräver lika mycket minne och processorkraft. Till en gammal HP B132L kan man t.ex. välja HPUX 10.20.

Numera finns det ju ofta även att välja på de fria operativsystemen Linux eller NetBSD på sin Unix-maskin, men de brukar ofta vara lite buggiga, eller inte ha så många drivrutiner för olika instickskort du kan tänkas ha. Sen är det väl för att få uppleva nåt lite annorlunda man har skaffat sig en riktig Unix-maskin, eller hur? NetBSD och Linux kan man ju lika gärna köra på en PC.

Jag kan fortfarande inte bestämma mig, ingen av punkterna passar mig?

Det är inte konstigt att det är svårt att välja, särskilt inom Linux-trädet där nya distributioner dyker upp var dag. Det bästa du kan göra är som sagt att testa själv. Det finns ingen enkel universalmetod för att bestämma vilket operativsystem som passar för dig, testa tills du hittar ett som passar – det är ju gratis!

Externa länkar

Personliga verktyg