Mac OS X

Från Unix.se, den fria unixresursen.

Mac OS X 10.2.1
Förstora
Mac OS X 10.2.1

Mac OS X är ett unixbaserat operativsystem (POSIX) från Apple, för Macintosh-datorer.

Innehåll

Historia

Den första versionen, 10.0 (även kallad "Cheetah"), släpptes 24 mars 2001. Sedan dess har fyra nya utgåvor släppts, där den senaste versionen är 10.4 ("Tiger"), som kom den 29 april 2005. De mest spännande nya funktionerna är: Spotlight, Dashboard och Automator.

Teknisk info

I grunden ligger Darwin, ett open source-operativsystem av Apple baserat på BSD och Mach-kärnan. Den senaste versionen har FreeBSD 5 som referenssystem. Darwin kan köras på Power PC- och x86-system. Det grafiska gränssnittet till OS X, Aqua, ingår dock inte i Darwin, så räkna inte med att kunna köra det på en PC.

Mjukvara

Det finns flera olika pakethanterare som gör det lätt att installera det mesta av den fria mjukvara som finns tillgänglig i andra Unix-system i Darwin och Mac OS X. Fink, en av dessa pakethanterare, använder sig av Debians APT-verktyg, och erbjuder idag cirka 4000 paket för nedladdning. Darwinports är en annan pakethanterare som påminner om BSD-systemens ports. Där har man tillgång till över 2000 olika paket.

I och med Panther (10.3) skickar Apple med deras egen X-server, som är baserad på XFree86 4.3. Den kan man antingen köra separat i en helskärm, eller i så kallat rotlöst läge, vilket innebär att X-klienterna körs tillsammans med resten av Aqua-gränssnittet, med en matchande fönsterhanterare och tillhörande fönsterskuggor.

Utveckling

Tillsammans Xcode-paketet kommer Mac OS X med det mesta man behöver för utveckling av program. IDE:n Xcode är anpassad för utveckling i C, C plus plus, Objective C och Java, men det medföljer en stor samling mjukvara för utveckling i andra språk , exempelvis Ruby, Python, Perl och PHP. Med Mono kan man även driftsätta .NET-kod på Mac OS X.

Se också

Externa länkar

Personliga verktyg